آجر چیست؟

آجر چیست؟ آجر (Brick) یکی از مصالح ساختمانی است که به‌صورت بلوکه‌هایی از جنس خاک رُس و مواد دیگر ساخته شده و در بنایی برای ساخت دیوارها و سایر بخش‌های سازهٔ در حال ساخت، مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای چیدن و اتصال آجرها به یکدیگر از ملات استفاده می‌شود.

از بناهای باستانی مشهوری که در ساخت آن از آجر استفاده شده می‌توان به طاق کسری اشاره کرد. استفاده از آجر در طول تاریخ ایران بسیار گسترده بوده و بناهای بی‌شماری از جمله از آتشکده، مسجد و ساختمان‌های مسکونی، با استفاده از آجر در ایران ساخته شده‌اند. در حال حاضر با توجه به بالا رفتن تراکم جمعیت و ساخت بناهای چندین طبقه استفاده از آجر در اسکلت این نوع ساختمان‌ها مقدور نیست و از اسکلت‌های فلزی یا بتنی استفاده می‌شود؛ ولی از آجر برای نماسازی استفاده می‌شود یا در قسمتی از سالن و سایر فضاها آجر را به‌طور نمایان به‌کار می‌برند.

آجر بر حسب مواد خام استفاده شده در ساخت آن ،به انواع زیر تقسیم می شود :
آجر رسی ، شیلی و شیستی : آجری که از پخت خشت خام رسی و یا از پخت خشت تهیه شده از شیل و شیست ( روش پرسی ) و در هر دو حالت ، در دمای حدود ۱۰۰۰درجه ی سلسیوس به دست می آید .

آجر از جمله مصالحی است که با وجود گذشت چندین قرن از پیدایش آن هنوز کهنه نشده و همراه با زمان پیش می رود. ساختار و ماده تشکیل دهنده آن خاک رس است. خاک رس را به میزان ۱۵ الی ۲۰ درصد وزنش با آب مخلوط کرده و از گل حاصل خشت می سازند. ساختار آجر از پختن خشت و تغییراتی که در اثر گرما در آن پدید می آید حاصل می شود.درون خاک رس ترکیبات فراوانی از جمله سنگ آهک ، فسفات ها ، سولفات ها و اکسیدهای مختلف یافت می شود . میزان هریک از این مواد در خاک رسی که برای تهیه آجر به کار می رود باید کنترل شده و کمبود یا اضافی آن ها بررسی شود.

تولید این کالا شامل ۶ مرحله است:

۱- استخراج مواد خام
۲- آماده سازی مواد خام( عمل آوردن خاک)
۳- ساختن گل برای تولید
۴- قالب گیری
۵-خشک کردن خشت
۶- پختن خشت ها

تاریخچه آجر در ایران

قدمت اجر در ایران به ۶۰۰۰ هزار سال قبل  می رسد و در شوش و کاشان بقایای کوره های آجر پزی موجود می باشد که قدمت این کوره های آجر پزی به ۴۰۰۰ هزار سال به قبل میلاد می رسد. آجر در زبان بلبلی به معنای معرب آگور فارسی است که بر روی آن دست نوشته ها و قوانین  را می نوشته اند.در ایران بناه های متعددی از اجر ساخته شده است همانند طاق کسری ،گنبد کاووس ،مسجد جامع اصفهان و پل دختر و سد کبار. اجر ایرانی به مصر سپس به رم و اروپا و از اروپا به هندوستان و چین در قدیم رفته است.

روس ها در ساخت قزاق خانه ها از اجری با ابعاد ۲۰*۱۰*۵ استفاده نمودند و پس از آن این اجر به اجر قزاقی معروف گردید. در ایران پس از جنگ جهانی دوم روش های ساخت آجر به صورت صنعتی تبدیل گردید و ایرانیان انواع اجر های توپر و سوراخ دار و سقفی تو خالی و بلوک دیواری را تولید نمودند.

هنر آجر سازی در دوره ایلخانی: می توان اجرای هنری چشم گیر و استثنایی و خوش فرم هندسی گنبد سلطانیه را مثال زد .

هنر آجر سازی در دوره تیموری:  آجری کاری بسیار زیبای مسجد قائن و برج و مقبره اخنجان در حومه طوس مشهد را می توان از هنر های دوره تیموری بیان نمود.

هنر آجر سازی در دوره صفویه: در این دوره نیز آثار شگرفی از تاریخی معماری را می توان در سی و سه پل یا( پل الله وردی خان) و پل خواجو یا(پل بابا رکن الدین) اصفهان دید.

هنر آجر سازی در دوره افشاریه و زندیه: در دوره‌ ی هم از آثار آجری جالب این دوره به شبستان، مسجد وکیل با پوششهای طاقی زیبا، بازار وکیل و ارگ کریمخان می توان اشاره کرد، به طور کلی در  این دوره نقوش زیبای آجری به شکلهای خاص و متنوع بسیار بوده، بخصوص این زیبایی ها را بیشتر در خطه استان فارس می توان دید.

هنر آجر سازی در دوره قاجار: هنر تیشه داری در این دوره رونق فراوانی داشته که می توان بازار و چارسوق بزرگ کرمان و همین طور بازار اراک، تیمچه حاجب الدوله در بازار تهران و تیمچه حاج حسین در کاشان اسم برد.

 

فروش انواع آجر در آجر چهارنبش

فروش آجر در اصفهان

بهترین کارخانه آجر در ایران